Skip to main content

Doe het zelf
Behangen

Behangen is hip, leuk en geschikt voor elke ruimte in huis. Van de hal en zitkamer, tot de slaapkamer. Je kunt er binnen een paar uur echt een persoonlijke sfeer mee creeëren. Je hebt tegenwoordig een ruime keuze als het gaat om figuren, motieven en texturen. Het voordeel van behang is dat je er decoratieve effecten mee kunt bereiken die met verf moeilijk te realiseren zijn.

Er zijn verschillende soorten behang; hieronder worden ze kort uitgelegd:

Papier

Dit bestaat meestal uit een boven- en onderlaag van papier. Dit is eenvoudig behang, welke verkrijgbaar is in vele stijlen en structuren.


Raufaser

Dit is behang met een houtvezel. Het behang is goedkoop en kan overgeschilderd worden.  Er zijn grote verschillen in de dikte en kwaliteit van het papier en de grofte van de houtvezels.


Vinyl

Dit is behang met een vinyltoplaag en een papieren achterkant. Er zijn twee soorten:

Geschuimd vinyl: geschuimd vinyl is goedkoper vinyl met een dikke schuimlaag. Het nadeel is dat het schuim hierop erg gevoelig is voor vuil. Dit behang is dus niet geschikt voor ruimtes waar veel vuil voorkomt bijvoorbeeld keukenruimtes.

Vlak of matvinyl: deze vinyl hebben een hardere toplaag en zijn hierdoor duurzamer en afwasbaar. Vlakvinyl glanst meer en heeft daardoor veel kleurnuances. Deze vinylsoorten zijn in zeer veel stijlen en kleurvarianten verkrijgbaar.


Vliesbehang

Dit is behang met een papieren of vinyl toplaag, maar met een onderlaag van vlies. Bij dit type behang wordt de muur gelijmd in plaats van het behang zelf. En dus heb je geen plaktafel nodig wat het proces eenvoudiger maakt. Andere voordelen zijn geen krimp, geen blazen en geen inweektijd.


Behangen, doe het zelf:

Behang verwijderen

Vaak bevinden zich stopcontacten in de kamer waar je het behang gaat verwijderen. Zorg dan eerst dat de spanning wordt afgesloten. Dit doe je door de stop uit de stoppenkast te halen, daarna kan je veilig de stopcontacten verwijderen.

Met afweekmiddel

Benodigdheden:
1. Behangafweek
2. Emmer
3. Vachtroller
4. Behangafsteekmes of plamuurmes

Je begint met het vullen van een emmer met 5 liter warm water. Hier doe je dan een halve liter behangafweek bij. Na even goed roeren ga je het op de muur aanbrengen met een vachtroller. Begin altijd bovenaan, want dan kan het water goed intrekken. Als de hele muur ingeweekt is wacht je 10 tot 15 minuten, zodra het begint de bobbelen kunt u gaan beginnen met het behang eraf te halen. Het afhalen doe je door met een plamuurmes achter het behang gaat steken en het zo los te krijgen. Als het behang er moeilijk afgaat kan je het beter proberen te verwijderen door middel van een stoomapparaat.


Met een stoomapparaat

Benodigdheden:
1. Stoomapparaat
2. Afsteekmes of Plamuurmes
3. Prikroller (eventueel)

Een stoomapparaat vul je eerst met water en zorgt dat de dop van het reservoir goed afgesloten is. Daarna zet je het apparaat aan, en wacht tot er stoom uit komt. Je houdt de stomer tegen het behang totdat het week begint te worden. Daarna haal je het met een plamuurmes er gemakkelijk af. Het beste is om hier ook van boven naar beneden te werken. Als het behang er moeilijk afgaat kan je nog gebruik maken van een prikroller. Deze rol je eerst over het behang voordat je gaat stomen. Hierdoor komt het water gemakkelijk achter het behang. Als er nog behangrestjes overblijven, kan je die het beste verwijderen met schuurpapier.


Behangen werkwijze

Benodigdheden:

  • Behangtafel
  • Behanglijm
  • Emmer
  • Waterpas
  • Insmeerborstel
  • Aandrukborstel
  • Stanleymes
  • Potlood
  • Nadenroller

Meten
Voordat je gaat behangen is meten en knippen heel belangrijk. Daarom begin je altijd met het opmeten van de ruimte. Bij het meten is het belangrijk om de lengte van de muur te meten. Een rol behang is ongeveer 53 cm breed. Als je twee banen per meter doet weet je zo hoeveel banen je nodig hebt. Bij het meten van de hoogte is het  belangrijk dat je minimaal 10 cm extra neemt, bij de lengte van de banen. Dit heb je later nodig zodat je het behang goed kunt afsnijden. Bij patroonbehang is bij het afsnijden belangrijk dat je rekening houdt met het patroon van de vorige baan.

Lijm
Voor verschillende behang heb je ook verschillende lijm. Het is belangrijk om de juiste lijm voor je behang te hebben. Bij de lijm gaat het vooral om het materiaal en het gewicht, dit staat op de verpakking aangegeven. Bij het aanmaken van de lijm is het vooral belangrijk dat je de lijm rustig verdeelt en goed blijft roeren. Als de lijm goed doorgeroerd is en er geen klontjes meer inzitten, moet je het 10 tot 15 minuten laten staan.


Behang gaan aanbrengen
Het behang leg je nadat je het geknipt hebt op een plaktafel met de achterkant naar boven. Zo kan je gemakkelijk het behang in de lengte insmeren met lijm. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de inweektijd. Als je te lang wacht krijg je kans dat het gaat bobbelen, omdat de lijm de kleefkracht kwijtraakt. Als je het te kort doet, dan zul je uiteindelijk kieren gaan krijgen. 

Als er stopcontacten aan de muur zitten kan je deze het beste verwijderen voordat je gaat behangen. Zorg er eerst voor dat de spanning is afgesloten; dit doe je door de stop uit de stoppenkast te halen. Nadat je over het stopcontact hebt heen behangen, kan je het uitsnijden met een stanleymes.

Er zijn verschillende manieren om te gaan beginnen met behangen. Eén manier is om een loodrechte lijn op de muur te zetten door middel van een waterpas. Als je een raam of een deur hebt in de muur die gaat behangen, dan kan je als beste dat gebruiken als lijn. 

Zorg dat het behang bij het plafond een kleine overlap aan de bovenkant heeft. Als het behang aan de bovenkant goed zit rol je het langzaam naar beneden. Als er een raamkozijn is, vouw je het behang ietsjes naar binnen. Vervolgens druk je het behang aan met een behangborstel. Bij de volgende baan doe je precies hetzelfde, zorg ervoor dat de baan bij de rand precies aansluit op de eerdere baan. De naden tussen de twee stroken rol je vervolgens aan met een nadenroller.


Mochten er lijmresten tussen de naden ontstaan dan kan je deze het beste meteen verwijderen met een doek.

Het is belangrijk dat je het behang niet te snel laat drogen. Kijk dus goed of er geen ramen openstaan of dat er ergens een verwarming aanstaat. Als er na het behangen kleine luchtbellen of blaasjes onder het behang, dan trekken deze meestal vanzelf weg als het droogt. Ontstaat er ergens een grote luchtbel, prik deze dan lek met een stanleymes. Druk daarna het behang nog even aan met een behangborstel.

Vliesbehang
Bij het behangen van vliesbehang gaat eigenlijk alles op dezelfde manier, alleen smeer je hier de muur in met lijm in plaats van het behang. Dit maakt het behangen een stuk eenvoudiger. Houd er wel rekening mee dat je speciale lijm nodig hebt voor vliesbehang.

Laat ons vrijblijvend
een kosteninschatting maken... en laat je verbazen!

Vraag vrijblijvend een gesprek aan:

Wij hebben gegarandeerd de scherpste prijzen voor de hoogste kwaliteit in de markt! We komen geheel vrijblijvend langs voor een bezichtiging en kosteninschatting. Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en nooit aan derden verstrekt. Wij verkrijgen meer dan 50% van onze opdrachten via positieve referenties van bestaande en oude klanten. We hebben meer dan 1000 referenties door heel Nederland.

We zien er naar uit om ook met jou samen te werken!
Samen maken we jouw droom waar!

We komen graag vrijblijvend een kosteninschatting maken.
We nemen binnen 24 uur contact op:

Novo op social media

E-mail ons je wensen

Wij werken het liefst per email. Dat scheelt kosten. We reageren altijd binnen 1 werkdag.

bezichtiging aanvragen

Vraag een bezichtiging aan. Wij komen vrijblijvend langs voor de kosteninschatting.

Kantoor & Showroom

Heivlinderweg 61
1113 LS Diemen
KvK 34371241
Bouwend Nederland 845066
E-mail: info@novobouw.nl