Skip to main content

Doe het zelf tegelen

Contact

We maken graag vrijblijvend een kosteninschatting.

Bel mij Ik mail jullie

Verbouwingsvraag

Hoeveel kost het maken
van een volledige uitbouw?

Er zijn letterlijk duizenden soorten tegels; wandtegels, vloertegels, mozaïektegels, natuurtegels etc. Je kan kiezen voor een ouderwetse Nederlandse stijl met traditionele Delfsblauwe tegels, of strak en modern door een zwart-wit design.
Als je een vloer gaat betegelen die nog niet geaard is, moet je hiervoor altijd een dikke koperen draad gebruiken die vertint is. De draden lopen door naar de meterkast maar vervolgens moet alle werk aan de meterkast uitgevoerd worden door een elektricien! Novo raad het je af om het tegelwerk zelf te doen, tenzij je echt regelmatig (wekelijks) aan het tegelen bent. Om het mooi te krijgen moet het “in je vingers” zitten. Zelf een ervaren tegelaar die er een tijdje uit is krijgt een minder mooi resultaat! 

Benodigdheden voor tegelwerk

 • emmer
 • boormachine (niet noodzakelijk, wel handig)
 • troffel voor scheppen en mengen van specie
 • waterpas
 • timmermanspotlood
 • tegelsnijder
 • lijmkam
 • rolband
 • tegels
 • tegelkruisjes
 • tegellijm
 • water

Voordat je gaat beginnen moet de ondergrond vet- en stofvrij en vlak zijn. Plaatselijke afwijkingen van maximaal 5mm zijn geen probleem, als de muur grotere oneffenheden vertoont moet je eerst aansmeren.  Wanden die later een regelmatige waterbelasting krijgen, zoals douchecabines, moeten aangesmeerd worden met een product op cement basis. Voor overige muren voldoet Rood- of Goudband.  
Als je zowel de wand als de vloer gaat betegelen, moet je beginnen met de wand om te voorkomen dat vlekken van de voegmiddel om de nieuw betegelde vloer terecht komen.


Betegelen van een wand

De wandtegels moet je eerst op de vloer uitleggen met een voegbreedte. Voegkruisjes kunnen helpen met het aanhouden van de precieze voegbreedte. Bevestig een lat met behulp van een waterpas en spijkers op de muur, ongeveer 1 tegelhoogte vanaf de grond. Sla de spijkers er niet helemaal in, want deze moeten later ook weer eruit gehaald worden!
Trek in het midden van de wand ook een streep en bevestig hierop verticaal een lat. 
Maak de tegellijm aan, druk de lijmkam tegen de muur en trek hem in horizontale richting. Druk de eerste tegel strak in de hoek tussen de twee latten. Druk op de hoek van de eerste tegel een voegkruisje en plaats de volgende tegel.  De voegkruisjes moet je wel goed aandrukken in de lijm, want deze worden later niet verwijderd. Verwijder overtollig lijm direct met een vochtige doek!
Betegel de rest van de muur op dezelfde wijze en verwijder de latten. Afhankelijk van de afmetingen van je muur en de tegels, kan je een tegelsnijder gebruiken om de tegels te snijden. 
Tussen de laatste tegel en de hoek van de wand moet je een minimale voegbreedte van 6mm aanhouden. 
Als de lijm is uitgehard, veeg je met een rubberen spaan voegmiddel dat met water is aangemaakt uit over de tegels. Met een vochtige spons kan je overtollig voegmiddel verwijderen.


Betegelen van een vloer

Meet de lengte en de breedte van de vloer en bereken hoeveel tegels je kunt gebruiken. Belangrijk is dat je rekening houdt met de voegbreedtes. Bevestig twee spandraden door middel van spijkers  in de hoek van de ruimte. Begin met het betegelen van de vloer recht tegenover de deur en breng hier de tegellijm aan met behulp van een troffel. De lijm kan je uitstrijken door de lijmkam. Plaats de eerste tegel in de hoek tussen de twee spandraden. Druk op de hoek van de tegel een voegkruis stevig aan en ga verder met de tegelrij. Met behulp van de tegelsnijder kan je passtukken maken voor de hoeken van de kamer. 
Voor lastige vormen zoals leidingen en afvoeren snijd je de tegels af en werk je ze wat preciezer bij met een knabbeltang en tegelvijl totdat de juiste vorm behaald is. 
Betegel zo de hele vloer en na 24 uur als de lijm voldoende is uitgehard kan je de tegels gaan voegen met een rubberen spaan.

Laat ons vrijblijvend
een kosteninschatting maken... en laat je verbazen!

Vraag vrijblijvend een gesprek aan:

Wij hebben gegarandeerd de scherpste prijzen voor de hoogste kwaliteit in de markt! We komen geheel vrijblijvend langs voor een bezichtiging en kosteninschatting. Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en nooit aan derden verstrekt. Wij verkrijgen meer dan 50% van onze opdrachten via positieve referenties van bestaande en oude klanten. We hebben meer dan 1000 referenties door heel Nederland.

We zien er naar uit om ook met jou samen te werken!
Samen maken we jouw droom waar!

We komen graag vrijblijvend een kosteninschatting maken.
We nemen binnen 24 uur contact op:

Novo op social media

E-mail ons je wensen

Wij werken het liefst per email. Dat scheelt kosten. We reageren altijd binnen 1 werkdag.

bezichtiging aanvragen

Vraag een bezichtiging aan. Wij komen vrijblijvend langs voor de kosteninschatting.

Kantoor & Showroom

Heivlinderweg 61
1113 LS Diemen
KvK 34371241
Bouwend Nederland 845066
E-mail: info@novobouw.nl