Doe het Zelf
Timmeren

Contact

We maken graag vrijblijvend een kosteninschatting.

Bel mij Ik mail jullie

Verbouwingsvraag

Hoeveel kost het maken
van een volledige uitbouw?

Timmerwerk bestaat in veel verschillende vormen en het is een van de beginselen van het Doe-Het-Zelven bij klussers. Het kan uiteenlopen van de meer eenvoudige klussen zoals een vogelhuisje of een boekenplank timmeren tot meer gecompliceerde klussen als kasten en dakramen.

De voorbereiding voor binnen en buiten

Het belangrijkste is dat de planken op maat zijn. Zowel binnen- als buitenshuis kan er veel timmerwerk verricht worden, onthoud wel dat het voor belangrijk is dat timmerwerk buitenshuis verzorging nodig heeft qua bescherming tegen weersinvloeden en houtwormen. De planken moeten eerst op maat gemaakt worden en opgeschuurd waarna het timmeren kan beginnen. 

Voordat je begint met je timmerwerk is het verstandig om eerst te besluiten of je kiest voor spijkers, schroeven of lijm. Een combinatie van deze hechtingstechnieken geeft natuurlijk de meeste stevigheid!
Spijkeren en schroeven zijn een stuk milieuvriendelijker, omdat lijm vaak nog niet biologisch afbreekbaar is en synthetische oplosmiddelen bevat. Daarnaast kan je gespijkerde en geschroefde materialen uit elkaar halen wat ook niet bij lijm het geval is.

Benodigdheden:

  • liniaal
  • potlood
  • zaag
  • hout
  • spijkers
  • hamer
  • houtlijm

Schroeven

Veel mensen kiezen ervoor om te klussen met schroeven, omdat deze met een boormachine in minder tijd geplaatst kunnen worden en de materialen makkelijker te verwijderen zijn indien nodig.


Spijkers

In het dagelijkse spraakgebruik wordt er over spijkers gesproken, terwijl de officiële naam voor dit kleine voorwerp draadnagel is. Vroeger werden de meeste spijkers van ijzerdraad vervaardigd maar tegenwoordig worden ze ook gemaakt van koper, messing, elektrolytisch en gehard staal om krom slaan te beperken en te voorkomen dat de spijkers door weersomstandigheden gaan roesten.  
Er zijn ook variëteiten in de kopsoorten van de spijker, namelijk een gewone kop, een verloren kop of een vergrote kop. 
Voor timmerwerk binnenshuis worden hoofdzakelijk twee spijkersoorten onderscheiden, namelijk de spijkers met de gewone kop en messing spijkers. Spijkers of draadnagels met kop zijn standaard en kunnen voor bijna alle klussen gebruikt worden. In een standaard grootverpakking zit 5 KG spijkers. De hoeveelheid spijkers in een dergelijke verpakking is afhankelijk van de lengte en de diameter van de spijkers. 
De messing spijkers zijn ook uitstekend geschikt voor timmerwerk binnenshuis en met name voor het bevestigen van plinten. De bolle kop en de goudgele kleur van deze messing spijkers geven een mooie uitstraling aan de afwerking. Spijkers met een verloren kop worden gebruikt voor klussen waarbij de kop van de spijker niet meer zichtbaar mag zijn. In de meeste gevallen worden de spijkers een klein stukje onder het oppervlak geslagen, waarna een klein laagje plamuur de kop onzichtbaar maakt.  
Voor klussen buitenshuis kan je het beste kiezen voor RVS spijkers of stalen spijkers. Roestvrijstalen spijkers hebben een ander model dan de standaard spijker met gewone kop. De RVS spijker heeft namelijk een bolle kop én een verloren kop. Deze spijkersoort is vooral voor buitengebruik bedoeld, bijvoorbeeld bij de constructie van een tuinhuis. Een voorbeeld van een RVS spijker is de gasbetonspijker.  De stalen spijkers zijn groter en dikker van formaat en meer geschikt voor het bevestigen van materialen tegen beton of steen. 
Tot slot zijn er ook nog de spijkers met de vergrote kop, deze worden gebruikt bij het vastzetten van zachtere materialen om toch een goede hechting te krijgen. 
Gipsmuren staan erom bekend dat ze redelijk weinig draagdracht hebben, wat betekent dat een plank hierop bevestigen niet zo gemakkelijk zal gaan als je geen pluggen gebruikt. Afhankelijk van de grootte van de spijkers moet je eerst een gat boren in de muur groot genoeg voor de plug. Daarna moet de spijker in deze plug geslagen worden. Hierdoor vergroot je de draagkracht en wordt deze ook stabieler.


Lijm

Als je toch kiest om te gaan lijmen, dan is de keus hierin ook zeer ruim. De lijmsoorten kunnen zowel een natuurlijke als een kunstmatige oorsprong hebben, dan wel waterbestendig zijn of niet. Er zijn wat voordelen verbonden aan het gebruik van lijm; de spanning in en op de verbinding wordt door lijm gelijkmatig verdeeld in tegenstelling tot een boutverbinding. Ook is de lijmverbinding honderd procent gasdicht en kunnen de meest uiteenlopende materialen worden gelijmd. 
Echter er heersen ook enkele nadelen aan een lijmverbinding; het lijmproces is complex omdat de lijmkeuze afhankelijk is van het materiaal. Daarnaast is lijmen constructief gezien niet overal inzetbaar, zo is relatief gezien het lijmen van grote oppervlakken niet mogelijk vanwege het verlies van draagkracht. Ook geeft een lijmverbinding van tevoren geen garantie op sterkte, wat bij spijkeren en schroeven wel het geval is.


Houtrot

Waar ook rekening mee gehouden moet worden bij timmerwerk is de aanwezigheid van houtrot. De meeste problemen met houten onderdelen zoals kozijnen, ramen en deuren ontstaan door houtrot. Door achterstallig onderhoud, bouwkundige gebreken en een vochtig klimaat tast vocht de houten constructies aan en ontstaan problemen als lekkages en verzwakking van de constructies. Voorkomen is altijd beter dan genezen en het bespaart je geld en gedoe. Zorg ervoor dat er geen water op of in de houten constructie zit en dat spijker- en schroevengaten altijd droog zijn. Hang- en sluitwerk moet dusdanig gemonteerd zijn dat er geen water kan ophopen en afbladderend verf van kozijnen en deuren moeten zo snel mogelijk aangepakt worden. 
Mocht er op een gegeven moment toch houtrot ontstaan dan zijn er een aantal oplossingen voor dit probleem, echter alleen wanneer de houtrot in een beginnend stadium is, is verwijdering en opvulling een oplossing. Bij ernstige vormen van houtrot is het haast niet meer mogelijk om het zelf aan te pakken, verstandiger is het om een gespecialiseerd bouw- en timmerbedrijf in schakelen die de staat van de situatie opneemt en in beeld brengt wat er gedaan moet worden. 

Als je niet van klussen houdt en niet graag zelf een raamkozijn wilt timmeren, dan zijn er diverse bedrijven die op maat gemaakte aluminium, houten en kunststof kozijnen leveren. Dit bespaart niet alleen veel tijd maar is ook financieel voordeliger, omdat materialen voor het maken van kozijn duur uit kunnen vallen. Bovendien ben je ook verzekerd van kwaliteit en een goed passende kozijn.


Houtsoorten

Hout is een natuurproduct en heeft daardoor wisselende kwaliteiten en eigenschappen. Meestal wordt hout in twee soorten onderscheiden, loofhout en naaldhout. Loofhout is afkomstig van loofbomen en wordt ook wel hardhout genoemd maar zegt eigenlijk niets over de hardheid van het hout, want er zijn ook loofbomen die zachthout leveren zoals de populier en de linde. Een harde houtsoort is de azobé, afkomstig uit Afrika. Naaldhout is afkomstig van naaldbomen en wordt zachthout genoemd. Over het algemeen is naaldhout zachter dan loofhout, maar er zijn uitzonderingen. In Nederland is de meest gebruikte naaldhoutsoort vurenhout en grenenhout. 
Vooral in Zuid-Amerika en Azië worden grote stukken bos omgekapt voor de houthandel, gelukkig is dit soort tropisch hardhout steeds minder te verkrijgen in de bouwmarkten. Met het oog op duurzaamheid geeft het FSC-keurmerk voor tropische en niet-tropisch hout aan dat je duurzaam hout gebruikt.

Laat ons vrijblijvend
een kosteninschatting maken... en laat je verbazen!

Vraag vrijblijvend een gesprek aan:

Wij hebben gegarandeerd de scherpste prijzen voor de hoogste kwaliteit in de markt! We komen geheel vrijblijvend langs voor een bezichtiging en kosteninschatting. Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en nooit aan derden verstrekt. Wij verkrijgen meer dan 50% van onze opdrachten via positieve referenties van bestaande en oude klanten. We hebben meer dan 1000 referenties door heel Nederland.

We zien er naar uit om ook met jou samen te werken!
Samen maken we jouw droom waar!

We komen graag vrijblijvend een kosteninschatting maken.
We nemen binnen 24 uur contact op:

Novo op social media

E-mail ons je wensen

Wij werken het liefst per email. Dat scheelt kosten. We reageren altijd binnen 1 werkdag.

bezichtiging aanvragen

Vraag een bezichtiging aan. Wij komen vrijblijvend langs voor de kosteninschatting.

Kantoor & Showroom

Heivlinderweg 61
1113 LS Diemen
KvK 34371241
Bouwend Nederland 845066
E-mail: info@novobouw.nl