Novo Duurzaam

Contact

We maken graag vrijblijvend een kosteninschatting.

Bel mij Ik mail jullie

Verbouwingsvraag

Hoeveel kost het maken
van een volledige uitbouw?

Novo &  Duurzaamheid!

Als kleine maar kwalitatieve bouwonderneming zitten wij dicht op het duurzaamheidsvraagstuk. We bespreken het intern regelmatig. Graag delen we onze bevindingen en kijk op dit veelzijdige vraagstuk.

Laten we beginnen met een aantal basisvragen:

  1. Wat betekent duurzaam?

  2. Hoe duurzaam is duurzaam genoeg?

  3. Hoeveel geld mag het kosten en wie gaat dat betalen?

  4. Moet de aannemer duurzaam werken, of moet het gebouw van de klant uiteindelijk duurzaam zijn?

 

Ooit betekende duurzaam dat iets (een product) lang mee kon. In die zin waren de in de Griekse oudheid gebouwde Akropolis en Agora etc zeer zeker erg duurzaam. Maar tegenwoordig kunnen we kernafval creëren dat 240.000 jaar gevaarlijk blijft en plastic rietjes hebben 300-500 jaar nodig om volledig af te breken onder invloed van zonlicht en de natuur.

Tegenwoordig betekent duurzaam vaak meer iets van beperkt gebruik van energie, vooral verwarming en slaat het dus grotendeels op isolatie van gebouwen, zoals HR++ ramen en isolatie van vloeren, daken en wanden.

Daarom horen we nu vaak “zero-emission” en “nul-op-de-meter” als termen die duurzaamheid zouden verwoorden.

Bij Novo houden we het erop dat “Duurzaam” een term is die veel gevoelens oproept, maar vaak eerder verwarring dan duidelijkheid en het een container begrip is dat vooral verlangt dat goed wordt uitgevraagd wat er precies mee bedoeld wordt. Maar dat betekent niet dat we geen voorstander van duurzaamheid zijn! In tegendeel, we doen er veel aan. En vertellen daar hieronder graag nog meer over.

 

 

Als wij, als mensheid, onze bouwkundige ingenieurs, naar gebouwen uit de oudheid kijken, dan ontstaan er meestal 2 gevoelens door elkaar heen:

 

  1. Wat knap dat ze toen….x honderd of duizend jaar geleden dit al konden bouwen
  2. Tja, ach, zoveel kennis over techniek als wij nu hebben hadden ze natuurlijk toen nog niet.

Stel je eens voor hoe ze over 300 jaar of 100 jaar op onze tijd terug kijken. Hoe zouden ze dan oordelen? Hoe duurzaam zouden ze onze manier van leven van nu dan vinden? Welke middelen en welke kennis zullen ze tegen die tijd hebben? Zouden ze ons veroordelen? Als de generatie die beter had kunnen weten? En dan terug naar nu; Wat is het maximale dat wij nu, met onze huidige kennis en technologie kunnen doen om duurzaamheid te waarborgen? En hoeveel zijn wij nu bereid om daarvoor te betalen/op te offeren?

 

Sommige mensen dromen van een vrijstaande villa van 600m2 die helemaal “zero-emission” en “self sustaining”en dus “off-the-grid” is. Dat is op zich natuurlijk prachtig. Maar hoe had het benodigde kapitaal anders aangewend kunnen worden en hoeveel meer duurzaamheid voor de gehele wereld had er dan bereikt kunnen worden?

Door de bank genomen is de middelste woning van een groot flatgebouw de meest energiezuinige woning die er bestaat en daarmee de meest duurzame. Immers de omringende woningen werken als de beste isolatielaag die je maar kan voorstellen. Bovendien is door het grote volume en het delen van vele faciliteiten in een flatgebouw ook die zaken het meest efficiënt en dus meest duurzaam geregeld. Een vrijstaande villa kan daar eigenlijk nooit tegenop. En dan hebben we het woord consuminderen nog niet eens uitgesproken.

 

Ooit zwierf de mensheid over de savannes en steppes tot ze zich in in kleine nederzettingen ging vestigen en de dorpen steden werden etc. Blijft de vraag voor vandaag de dag; Op hoeveel m2 woonoppervlakte heeft elk mens op deze aarde recht? Hoeveel heeft een mens nodig? Gelukkig zien we dat heel veel mensen op oudere leeftijd naar een kleinere woning schuiven. Dus er is kennelijk een inherent gevoel in de mens dat als de kinderen het huis uit zijn dat het allemaal wel (weer) wat minder groot mag. Omdat meer m2 woonoppervlak ook meer zorg en onderhoud inhoudt. Veel eengezinswoningen zijn rond de 100m2 en zijn voor 4 personen bedoeld. Dus met 25m2 per persoon is er dus wel een Nederlands richtsnoer voor wat als acceptabel wordt gezien. En het dubbele; 50m2 per persoon wordt vaak als groot/veel ervaren.

Een belangrijk deel van duurzaamheid zit hem dus in hoeveel beslag/gebruik/verbruik van de aarde je als individu opeist gedurende jouw leven.

 

 

Hoeveel duurzaamheid mag kosten is dus niet zo maar eenduidig te beantwoorden. Maar laten we de verschillende vormen van energie eens nader bekijken om te zien of we zo wat dichter op een antwoord komen:

Alle energie op aarde komt direct of indirect uit de zon:

  1. Zonnecellen vangen die energie direct af, maar hebben meestal een rendement van onder de 30%. Dat wil zeggen dat er nog een wereld te winnen is in de technologie van zonnecellen om die rendementen omhoog te krijgen. Het grootste probleem zit hem in de warmte ontwikkeling en directe warmte die de zon eveneens uitstraalt. Maar die ontwikkelingen gaan gestaag verder…elk jaar worden de zonnecellen beter….vergelijk het een beetje met de pc ontwikkelingen.
  2. Alle dieren en planten zetten zonnelicht om in energie of vitaminen en gebruiken het om te leven. Alle aardolie is op die manier ontstaan, door vertering van organische resten die door zonne-energie het leven hadden. Feitelijk is aardolie dus een opgeslagen reserve aan zonne-energie, met dat probleem dat het proces daartoe wat langzaam is (namelijk enkele miljoenen jaren)
  3. Ook windenergie en andere stromings-engergie zoals uit getijden etc komt tot stand door de zon. Want de lucht en zeestromen, het getij en het weer, komen allemaal tot stand door de manier waarop de aarde om de zon draait en de maan rond de aarde en omdat de straling die de zon afgeeft niet constant is. Veel mensen claimen dat windenergie niet rendabel en daarom zinloos is. Maar toch is windenergie noodzaak, want het probleem is dat de zonnestand in de winter (in noordelijk Europa) een dusdanige vlakke hoek heeft dat hij gedurende wel 4 wintermaanden nauwelijks rendement geeft. In die maanden is windenergie dus onontbeerlijk! of het nou helemaal rendabel is of niet. Natuurlijk zouden we de gehele Sahara woestijn en de Sahel vol kunnen planten met zonnepanelen en dan wellicht voldoende stroom voor geheel Europa kunnen opwekken. Maar zoals iedereen wel uit de Russische gas discussie weet….wie wil er voor al zijn energie van een buitenlandse partij afhankelijk zijn? Zo komt ook de geo-politieke kant van de zaak in zicht.

 

De uitzondering:

  1. Kernenergie; Is feitelijk een stap terug richting de oerknal. In een experimentele reactor in Idaho (Verenigde Staten van Amerika) werd op 20 december 1951 voor het eerst elektriciteit opgewekt met kernenergie. Maar ondanks dat de mensheid nu al bijna 70 jaar met kernenergie bezig is is de voortgang van de technologische ontwikkeling ervan in de afgelopen jaren behoorlijk door het sentiment afgeremd. Maar uiteraard helpen recente blunders zoals bij Fukushima in Japan daar ook niet bij. Toch is het nog maar de vraag of een fosielvrije-energievoorziening zonder kernenergie mogelijk is.  Als kernenergie gegarandeerd gevarenvrij en milieuvriendelijk geproduceerd kan worden zal het vast wel geaccepteerd worden.
  2. Geothermie/Aardwarmte; De kern van de aarde bestaat uit magma en die heeft een temperatuur van tussen de 650-1200 graden Celcius. Feitelijk is het gewoon gesmolten gesteente. En er is heel erg veel van….want de aard korst is echt maar een kost…zo dun als de kost van een boterham…de rest is allemaal heet gesteente of vloeibaar gesteente…en dus nog heter. Met een aardwarmtepomp pomp je water naar grote diepte waar het vanzelf heet wordt en dan pomp je het weer naar boven en verwarm je er je huis mee. De vraag is of het niet veel efficiënter is om dat niet voor elke woning apart te doen, maar in een grotere installatie voor een gehele stad tegelijk. Daarmee komen we qua financiële kant direct op een vraagstuk van de investeringen; wie moet dat doen? De overheid? private energie bedrijven? Zijn daar vergunningen voor nodig? Moet daar belasting over betaald worden? etc etc.

Kortom; Zonne-energie is de enige vorm die direct de energie van de zon aftapt en de zon heeft tot nu toe al het leven op aarde het leven gegeven, dus dat is in de basis de meest voor de hand liggende en mooiste vorm van energie. Maar omdat kernenergie eigenlijk nog een stap verder gaat richting de kern van wat er in de zon gebeurd en dus ook naar de oerknal, lijkt dit richting de toekomst een zeer veel belovende vorm van energie, mist het veilig kan. En wie gaat dat betalen? Sommige zaken kunnen privaat gedaan worden, zoals zonnepanelen op je eigen dak. Maar veel zullen we toch verstandiger en efficiënter kunnen doen als mensheid als we dat samen doen en dus met overheidsregulering.

De duurzame Aannemer!

Een duurzame aannemer levert duurzame werken op en werkt tegelijkertijd zelf duurzaam!

Novo probeert zelf zo duurzaam mogelijk te opereren. Dat begint bij zo min mogelijk te verbruiken en zo hebben we dus bewust gekozen voor een kleine compacte organisatie en een klein compact kantoor. Verder hebben we zonnepanelen op het dak van ons kantoor, rijden we zo veel mogelijk elektrisch, met elektrische auto of elektrische fiets, doen aan afvalscheiding en leven en werken we bewust.

Als het om het opleveren van duurzame werken gaat dan is dat uiteraard altijd in de partnerschap die we met onze klanten hebben. Niet alles doen wij zelf, want er zijn nogal wat specialistische bedrijven op deze markten; zoals aardwarmte specialisten en spouw en kruipruimte isloatiebedrijven. Dus veel van het werk wat wij doen komt neer op plaatsen van HR++ of tegenwoordig 3-laags HR+++ ramen en isolatie vanvloeren, wanden en daken.

  1. Raamisolatie: De meeste van onze klanten vinden HR+++ nog aan de dure kant en het verschil met HR++ daar nog niet tegen op wegen. Maar er komt daar nog wat bij kijken en dat is ventilatie.  Het bouwbesluit eist terecht dat we gebouwen/woningen van meer/voldoende verse lucht voorzien om “sick-building syndrome” te voorkomen. Maar meestal is frisse lucht tevens koude lucht en komt het via een rooster in het HR++ glas de woning koud binnen. Die daarmee deels de isolatiewaarde teniet doet zou het lijken. Er zijn systemen die opgewarmde lucht deels filteren en hergebruiken via centrale ventilatie systemen. En als je werkelijk “nul-op-de-meter” wil dan is dat wellicht niet te ontkomen. Maar eigenlijk gaat er niets boven verse buitenlucht (mits die niet vervuild is).
  2. Isolatie van vloeren, wanden en daken; De meest ecologische manier van isoleren is wellicht met schapenwol  Volgens sommigen de meest duurzame vorm (alhoewel veganisten dat hartgrondig met u oneens zullen zijn). Maar ook die schapen moeten natuurlijk ergens lopen/leven om de wol te produceren. Maar het is waar dat voor de productie van glaswol en steenwol grote hoeveelheden energie nodig zijn en die meestal uit fossiele brandstoffen komen. Toch is isoleren altijd beter dan niet isoleren. Er is veel over te lezen op het internet bijvoorbeeld hier.

Isolatie is de verstandigste en meest efficiënte manier om duurzaam te zijn. Vloerverwarming is efficiënter en dus duurzamer dan radiatoren, mits de vloer goed geïsoleerd is. Glaswol is nog altijd de meest gebruikte isolatiebron en HR++ voor de ramen. Een extra laag glaswol zal net als bij een extra glaslaag bij HR+++ extra isolatiewaarde opleveren….maar het neemt bij glaswol ook wel echt ruimte in…Een gebouw hermetisch dicht kitten is isolatietechnisch wellicht de beste oplossing, maar geeft altijd problemen met schimmel en sick-building-syndrome. Ook het huis, het dak, de spouw en de vloer moeten “ademen” het moet kunnen doorluchten om rot en schimmel te voorkomen. Oftewel, er zijn natuurlijke grenzen aan de mogelijkheden van isolatie en die moeten in acht nemen. Bovendien is de beste vorm van isolatie sterk gedreven door het klimaat waar het gebouw staat. Nederland is met haar zeeklimaat vooral nat en heeft veel last van wind en storm. Daar waar in centraal Europa stevige vorst en sneeuwval een veel belangrijker thema zijn en in Siberië men te maken heeft met permafrost en tropische landen met warmte en hoge warme luchtvochtigheid. Elk klimaat heeft dus zijn eigen problemen en oplossingen.

We helpen je graag bij het isoleren van je huis/pand en alle andere duurzaamheidsvraagstukken.

Onze expertise gebieden dekken het gehele pallet wat je nodig hebt voor de complete verbouwing. Kijk hieronder wat dat allemaal is:

 

Typen werk in de particuliere markt

Novo heeft ruime ervaring en expertise in huis voor complete complexe verbouwingen van een breed scala aan typen panden in zowel de zakelijke als ook de particuliere markt:

Waar werkt Novo

Novo werkt door bijna heel Nederland, maar grofweg binnen een straal van 1 uur rijden (files meegenomen) vanaf Diemen. Het is dus Randstad+. Oftewel in de cirkel van noord naar zuid: Heerenveen, Deventer, Nijmegen, Den Bosch, Rotterdam.

Onderstaand een kleine greep van onze projecten op diverse locaties door Nederland:

Zo werkt Novo

    1. Je vraagt een bezichtiging aan
    2. We komen vrijblijvend de werkzaamheden inventariseren
    3. We sturen een kosteninschatting binnen 3 werkdagen
    4. Je doet zelf de inkopen van benodigdheden (wij maken daar geen winst op!) (of laat ons het doen)
    5. Je verzorgt zelf het projectmanagement (of laat ons het doen)
    6. Novo verzorgt voordelig de specialisten uit de bouw
    7. Je bespaart tot 40% in vergelijking met traditionele bouwbedrijven

Ooit begonnen met 1 advertentie op MARKTPLAATS.NL, nog altijd de beste deal voor de grotere verbouwing!.

Wedden dat wij voordeliger zijn dan onze collega aannemers? We komen graag vrijblijvend bij jou een kosteninschatting maken. Vraag nu een bezichtiging aan en ontvang gratis het e-boek “Hoe kies ik een aannemer”

We nemen binnen 24 uur contact op!

Wij hebben een uniek IKEA-achtig concept waar de klant mee mag helpen met inkopen en projectmanagement en daardoor een grote controle over de eigen verbouwing heeft. We zijn daardoor een stuk voordeliger (minstens 30%) dan onze collega’s. Maar ook zijn wij een degelijke aannemer, lid van Bouwend Nederland, die met meer dan 10 jaar ervaring en  meer dan 1000 gerealiseerde projecten onze kwaliteit kunnen garanderen. Meer dan 60% van onze klanten krijgen wij via mond-tot-mond referenties en onze oud klanten zijn onze ambassadeurs.

Novo heeft een klein managementteam met ingenieurs en projectmanagers die de klanten begeleiden bij hun (ver)bouwingsproject. Met onze inhuis architect kunnen we de meest complexe verbouwingen aan.

Om de prijzen laag te houden kunnen wij geen opdrachten van minder dan €20.000,- aannemen. Bij grote verbouwingen of renovaties kan een groter team ingezet worden om daarmee de doorlooptijd te verkorten.

Referenties

Novo heeft al meer dan 1000 projecten met succes en naar tevredenheid van haar klanten afgerond. Het gaat daarbij om een breed scala aan projecten van luxe villa’s tot stadsappartementen. Ook de projecten verschillen van alleen een badkamer verbouwen tot complete renovaties en afbouw van nieuwbouw huizen. Ook in de zakelijk markt doen wij opdrachten voor hotels & pensions, kantoren en retail. Wij werken voor allerlei soorten klanten: advocaten, artsen, ondernemers, professionals in de zakelijk markt, marketeers en sales managers. Kijk ook eens op Marktplaats.nl om daar referenties van onze klanten te lezen onderaan de advertentie! En kijk ook op TROS RADAR FORUM voor referenties over ons. Onder aan deze pagina zie je ook een paar referentie quotes staan.

Referenties – quotes

Marktplaats.nl

Complete afbouw nieuwbouw woning in Amsterdam
 
“Wij hebben onze nieuwbouwwoning volledig laten afbouwen door Novo. Aanvankelijk hadden wij een andere (Nederlandse) aannemer in dienst die ons letterlijk met een enorme brok ellende had achtergelaten. Novo heeft ons enorm uit de brand geholpen en zeer professioneel alle herstel en afbouwwerkzaamheden verricht. Dit betrof o.a. plaatsen badkamer en toilet, tegelvloeren verwijderen en opnieuw leggen over 3 verdiepingen, gehele woning stucen en schilderen, diverse nieuwe electra, telefoon CAI en internet aasluitingen realiseren, radiatoren (ver)plaatsen, muren / deuren verplaatsen en maatwerkkasten maken. Dit alles in een woning waar onze gehele inboedel nog aanwezig was.
Uiteraard helpt Novo hier wel bij, maar het kost je toch redelijk wat tijd om zelf de weklui van Novo aan te sturen en materialen voor de verbouwing aan te schaffen. Maar gezien het resultaat vonden wij dit dubbel en dwars waard. Novo en hun werklui denken enorm mee tijdens de verbouwing, werken enorm hard en hebben veel kennis en ervaring. Het resultaat is nagenoeg perfect en de kleine gebreken die achteraf waren gebleken zijn door Novo ook kosteloos verholpen.
Kortom, wij zijn enorm positief over Novo en zullen hun zeer zeker voor andere verbouwingen opnieuw vragen. Wij bevelen hun van harte aan.
Karan en Juan”
 
Je kan via deze link naar Marktplaats.nl gaan om meer referenties over ons te lezen.

Tros Radar Forum:

“Heb al jaren ervaring met NOVO. In alles steken ze met kop en schouders uit boven de concurrentie. Ons hele huis in door hen onderhanden genomen jaren geleden. Ik heb o.a. de eigenaar leren kennen en ben nu weer bezig een klus te laten doen. Wat evident is is dat deze mensen een totaal gedateerde werkethiek hebben: ze werken hard, lang en zijn zeer behulpzaam en hartelijk. Dat is in Nederland alweer een tijd geleden. Niet twijfelen, doen, je komt er goedkoper en altijd beter vanaf.”
 
Je kan via deze link naar TROS RADAR FORUM gaan om meer referenties over ons te lezen.

Novo, wat doen we nog meer?

Novo, een
unieke
formule in
Nederland

Laat ons vrijblijvend
een kosteninschatting maken... en laat je verbazen!

Vraag vrijblijvend een gesprek aan:

Wij hebben gegarandeerd de scherpste prijzen voor de hoogste kwaliteit in de markt! We komen geheel vrijblijvend langs voor een bezichtiging en kosteninschatting. Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en nooit aan derden verstrekt. Wij verkrijgen meer dan 50% van onze opdrachten via positieve referenties van bestaande en oude klanten. We hebben meer dan 1000 referenties door heel Nederland.

We zien er naar uit om ook met jou samen te werken!
Samen maken we jouw droom waar!

We komen graag vrijblijvend een kosteninschatting maken.
We nemen binnen 24 uur contact op:

Novo op social media

E-mail ons je wensen

Wij werken het liefst per email. Dat scheelt kosten. We reageren altijd binnen 1 werkdag.

bezichtiging aanvragen

Vraag een bezichtiging aan. Wij komen vrijblijvend langs voor de kosteninschatting.

Kantoor & Showroom

Heivlinderweg 61
1113 LS Diemen
KvK 34371241
Bouwend Nederland 845066
E-mail: info@novobouw.nl