Skip to main content

Kleur & kleurgebruik

Kleur, het lijkt zo simpel, maar is een uiterst gevoelig onderwerp! Kleur is sterk mode gevoelig, maar zegt ook veel over iemands persoonlijkheid.

Na het weer is wellicht kleur de belangrijkste beinvloeder van de menselijke gemoedstoestand. Met kleur kun je de sfeer en stemming in je huis sterk bepalen. Het bewust kiezen van kleuren is dus belangrijk om het gewenste eindresultaat te bereiken in je huis.

Een goed gekozen kleur is in harmonie met de andere kleuren in je huis, zoals vloeren en inrichting en past in de ruimte en haar functie. Met kleur kun je het mooiste van je huis benadrukken of juist afleiden van wat minder mooi is.

Effecten van kleur

Wat zijn nu de effecten van de diverse kleuren? Rood staat erom bekend dat het de eetlust stimuleert. Vandaar dat je rood vaak ziet in restaurants. Maar ook thuis zou rood uitstekend kunnen werken in de eethoek. Rood brengt tevens  warmte in je huis en kan bijvoorbeeld in de woonkamer warmte en gezelligheid brengen. Let er wel op dat rood nogal dominant is. Vaak is een beperkt gebruik van rood dan ook aan te bevelen.

Oranje of geel brengen energie in je huis, net als de zon. Deze kleuren zijn bijvoorbeeld geschikt in ruimtes met weinig licht. Net als rood geeft het een gevoel van warmte.

Blauw daarentegen brengt rust. Het kan daardoor goed gebruikt worden in slaapkamers. Maar ook een werkplek in huis leent zich goed voor het gebruik van blauw. Omdat blauw ook een gevoel van koelte kan brengen zie je deze kleur vaker in huizen in de zuidelijke landen.

Net als blauw geeft ook groen een gevoel van rust en ontspanning. Het voelt bovendien als natuurlijk en kan een kalmerend effect hebben.  Onder andere geschikt voor slaapkamers en badkamers.

Kleur en ruimte

Behalve dat kleur een grote sfeerbrenger is, kan je kleur ook goed gebruiken voor het beinvloeden van het gevoel van ruimte. Over het algemeen geldt dat lichte en vale kleuren een ruimte groter laten ogen. Felle en donkere kleuren laten de ruimte kleiner ogen. Toch is hier een kanttekening op z’n plaats. Over het algemeen is men geneigd om de muren van een donkere kamer wit te verven in de hoop dat deze daardoor lichter wordt. Toch heeft dat niet altijd het gewenste effect. Witte muren in een donkere kamer ogen vaak grijs en daardoor kil. Het is beter om in een donkere kamer warme kleuren te gebruiken als rood en lichtgeel.

Op zoek naar foto’s van kleur in je interieur? Kijk eens op www.flexa.nl voor inspiratie. Deze site toont vele interieurs in alle mogelijke kleurstellingen. Kijk wat het beste bij jou past.

Laat ons vrijblijvend
een kosteninschatting maken... en laat je verbazen!

Vraag vrijblijvend een gesprek aan:

Wij hebben gegarandeerd de scherpste prijzen voor de hoogste kwaliteit in de markt! We komen geheel vrijblijvend langs voor een bezichtiging en kosteninschatting. Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en nooit aan derden verstrekt. Wij verkrijgen meer dan 50% van onze opdrachten via positieve referenties van bestaande en oude klanten. We hebben meer dan 1000 referenties door heel Nederland.

We zien er naar uit om ook met jou samen te werken!
Samen maken we jouw droom waar!

We komen graag vrijblijvend een kosteninschatting maken.
We nemen binnen 24 uur contact op:

Novo op social media

E-mail ons je wensen

Wij werken het liefst per email. Dat scheelt kosten. We reageren altijd binnen 1 werkdag.

bezichtiging aanvragen

Vraag een bezichtiging aan. Wij komen vrijblijvend langs voor de kosteninschatting.

Kantoor & Showroom

Heivlinderweg 61
1113 LS Diemen
KvK 34371241
Bouwend Nederland 845066
E-mail: info@novobouw.nl