Skip to main content

Doe het zelf Loodgieterswerk

Contact

We maken graag vrijblijvend een kosteninschatting.

Bel mij Ik mail jullie

Verbouwingsvraag

Hoeveel kost het maken
van een volledige uitbouw?

Wil je zelf waterleidingen en kranen gaan aansluiten dan gaat dit vaak gemakkelijker dan je denkt. Het natuurlijk wel goed om van te voren te weten welke leidingen wanneer gebruikt worden en dat je rekening houdt met de juiste diameters. Op deze pagina staat alvast wat basisinformatie die je een stuk op weg helpt.

De toevoer en afvoer van water

Kraanwater en spoelwater voor het toilet is een levensmiddel, en moet dus aan strenge eisen voldoen. Buizen, afdichtingmiddelen en  andere materialen moeten daarom zo verwerkt worden, dat er geen gevaar voor de gezondheid ontstaat. Het is dan ook belangrijk om alleen materiaal te gebruiken dat als drinkwaterleiding is toegestaan. Hierbij kan je letten op het KIWI-keur


De materialen voor de afvoer- en waterleidingen

Tegenwoordig bestaan waterleidingen uit koper of kunststof. Bij kunststofleidingen is het belangrijk erop te letten dat ze voldoende hittebestendig zijn. Tegenwoordig bestaan alle afvoerleidingen uit breekvast, hitte- en vormbestendig kunststof. Bochten in de drinkwaterleiding maak je meestal met soldeer- of knelkoppelingen. Afvoerleidingen met bochtstukken en vertakkingen.


Verschillende diameters

Voor elk materieel is er een andere maat. Bij buizen en fittingen met schroefdraad gebruiken we inches, terwijl de kunststofbuis in binnendiameter en millimeters wordt aangegeven. Buitendiameter en wanddikte wordt gebuikt voor de koperen buis. De verschillende maatvoeringen komen als volgt overeen:

De buisdikte die het meest gebruikt wordt voor drinkwaterleidingen zijn 12×1, 15×1, 22×1 en 28×1,5 (buitendiameter x wanddikte in mm). Dezelfde maten worden ook gevolgd door kunstopleidingen.


De maten

Van de watermeter tot de kraan neemt de doorsnede van de waterleidingen stapsgewijs af. Standleidingen, die verschillende verdiepingen van water voorzien, zijn altijd minstens 20 mm. Dit is hetzelfde als 22×1. Op de verdiepingen worden buizen van 15 mm gebruikt. Dit staat weer gelijk aan 15×1. Het is belangrijk dat je informeert bij de bouwmarkt hoe je het beste te werk kan gaan bij jou specifieke situatie. Voor afvoer worden weer andere maten gebruikt. Op een 40 mm afvoerpijp worden bijvoorbeeld fonteintjes, wastafels en bidets aangesloten. Voor spoelbakken, was- en afwasmachines, bad of de douche gebruik je 50 mm afvoer. Voor de wc-afvoer en valpijpen gebruik je 110 mm buizen. Komen er meer dan drie buizen samen, maakt de buis meerdere bochten of is het verticaal verloop meer dan 50 cm, dan is het verstandig om een buis met nog een maat groter te nemen.


Zacht- en hardsolderen en uni-pijp

Koperen buizen soldeer je aan elkaar met tin, dit wordt zachtsolderen genoemd. Zijn de bindingen van pijpen groter dan 25 mm dan gebruik je hardsolderen. Bij hardsolderen gebruik je een beetje koper-zink-legering. Deze maten worden normaalgesproken niet binnenshuis gebruikt, dus laten we de verwerking ervan buiten beschouwing. Voor grotere diameters kan je het beste advies vragen aan NOVO. Daanaast is het zo dat er tegenwoordig alleen daar waar het echt nodig is nog met koperen pijp wordt gewerkt. Meestal werken we tegenwoordig met Unipijp, wat een beter er duurzamer alternatief voor koper is. Bovendien is de koppeling een “knijp-koppeling” die met een tang snel, gemakkelijk en 100%eeuwig waterdicht wort gemaakt. Een mooie innovatie in loodgietersland sinds de jaren ’90!


Zelf een waterleiding aanleggen

U mag alle werkzaamheden van de waterleiding binnenshuis zelf uitvoeren, met uitzondering van de aansluiting van het openbare net. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met NOVO.

Laat ons vrijblijvend
een kosteninschatting maken... en laat je verbazen!

Vraag vrijblijvend een gesprek aan:

Wij hebben gegarandeerd de scherpste prijzen voor de hoogste kwaliteit in de markt! We komen geheel vrijblijvend langs voor een bezichtiging en kosteninschatting. Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en nooit aan derden verstrekt. Wij verkrijgen meer dan 50% van onze opdrachten via positieve referenties van bestaande en oude klanten. We hebben meer dan 1000 referenties door heel Nederland.

We zien er naar uit om ook met jou samen te werken!
Samen maken we jouw droom waar!

We komen graag vrijblijvend een kosteninschatting maken.
We nemen binnen 24 uur contact op:

Novo op social media

E-mail ons je wensen

Wij werken het liefst per email. Dat scheelt kosten. We reageren altijd binnen 1 werkdag.

bezichtiging aanvragen

Vraag een bezichtiging aan. Wij komen vrijblijvend langs voor de kosteninschatting.

Kantoor & Showroom

Heivlinderweg 61
1113 LS Diemen
KvK 34371241
Bouwend Nederland 845066
E-mail: info@novobouw.nl